150سال کشمکش اسلام سیاسی و تفکر غربی
اصولاً نظام سلطه و استعمار در طول تاریخ همیشه درصدد بوده تا با نفوذ در دولتمردان، مستشاران، دیپلماتها و مسیونرها، اهداف خود را در بسترسازی اقدامات سلطهگرانهاش محقق کند. همچنانکه وقتی کشور ما از نظر صنعتی از کشورهای اروپایی عقب افتاد، برخی از افراد در پاسخ به این پرسش که چه باید کرد تا ایران ما دوباره به آن شأن تاریخی و تمدنی خودش بازگردد، تحت تأثیر افکار غربی پیشنهاد میدادند که ما باید از هر آنچه که خود داریم، دست بکشیم و نسخهی بدون دخل و تصرف غرب را برای توسعهی کشورمان به کار بگیریم. بنابراین به طور طبیعی برخی افراد داخل کشور هم تحت تأثیر سلطهی قدرت استعماری غرب به این گفته و فکر اعتقاد پیدا میکردند و آن را راه سعادت و نجات کشور میدانستند.
از این رو نفوذ و رسوخ به درون نظام آموزشی و فرهنگی و دانشگاههای کشورهای تحت سلطه با هدف تربیت عناصر غربگرا و بسط افکار غربی در عرصههای فکری، فرهنگی و آموزشی، همچنین نفوذ به عرصههای نشریات، مطبوعات و کتاب و امور اجرایی و مدیریتی کشور، از اهداف اصلی نظام سلطه بوده است. آنها سعی میکنند تا در این صحنهها به عنوان مروج نظام ارزشی قدرت برتر ایفای نقش کنند؛ اتفاقی که باعث شد کشور ما طی بیش از 150 سال درگیر کشمکش بین اسلام سیاسی و تهاجم فرهنگی غرب برای ورود و اِعمال سلطهی اقتصادی و فرهنگی باشد.
از اوایل دورهی قاجاریه یک رویارویی بین قدرت استعماری غرب و اسلام سیاسی در ایران شکل گرفته است. در این رویارویی عدهای بر طبل خودباختگی و ترجیح غرب و فرآوردههای آن کوبیدهاند و عدهای بر شعار بازگشت به خویش و تکیه بر خود و تزکیه و کارآمدسازی و روزآمدسازی عناصر فرهنگی و اقتصادی و سیاسی تأکید کردهاند.
بالاخره هم دیدگاه اسلام سیاسی که در واقع دیدگاه مراجع و علمای دینی و بدنهی مسلمان جامعهی ایرانی بوده، توانست در برابر بیش از 150 سال هجمهی سیاسی و فرهنگی و اقتصادی دیدگاه غربی که مورد حمایت شاهان مستأصل و وابسته و قدرتهای خارجی بود، مقاومت کند و با رهبری مراجع دینی و با پشتوانهی حمایتی ملت مسلمان ایران در موضوعات گوناگونی مانند قرارداد رویتر، واقعهی رژی و نهضت مشروطه دیدگاه غربی را شکست دهد.
اصولاً تکنیک اقتصادی غرب برای به زانو درآوردن کشور ما این بوده است که کالاهای خود را با کیفیتی بهتر و قیمتی مناسبتر به جامعهی ما عرضه کنند و حتی به دولتها فشار بیاورند که این کالاها را از عوارض گمرکی معاف کنند تا راحتتر و ارزانتر به فروش برود. متقابلاً نیز در 150 سال اخیر بخش مهمی از کارکرد علمای دینی کشور ما همانا رهبری جامعهی اسلامی برای رهایی از سلطهی غرب بوده است. در این مدت علمای شیعه همواره کوشیدهاند که غیر از عرصهی سیاسی، با سلطه و نفوذ فرهنگی و اقتصادی بیگانگان نیز مبارزه کنند.
مثلاً علمای اصفهان و شیراز و دیگر شهرهای مهم کشور با ایجاد تعاونیها یا مؤسسات اقتصادی اسلامی و صدور فتوا برای تحریم خرید کالاهای خارجی، به رویارویی فرهنگی و تمدنی با سلطهی غرب پرداختند.
منبع : آی پرس